sadsad x
asdasd
17.02.2015

Zeka Geliştirici Oyunlar

Oyun; çocuğa öğretemeyeceğimiz konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesi için en uygun araçtır. Çocuk oyun esnasında duygu ve düşüncelerini açar. Deneme yanılma yolu ile problemlere çözüm getirmeyi ve belirli riskleri göze alma deneyimi kazanır.

Dikkat, zekâ ve strateji oyunları dediğimizde akla lego, puzzle ve satranç gelse de aslında özellikle akademisyenler tarafından geliştirilmiş, beynin farklı bölgelerinin çalışmasını sağlayan oyunlar mevcuttur. Zekâ ve akıl oyunlarının çocukların zekâ gelişimine olan etkisi üzerinde yapılan çeşitli araştırmaların da gösterdiği üzere bu tip oyunlar yalnızca çocukların zekâ gelişimini değil, aynı zamanda düşünebilme becerisini de geliştiriyor. Bu araştırmaların başında Berkeley Üniversitesi’nden Dr. Silvia Bunge’in yaptığı araştırma geliyor. 8 haftalık bir periyodu kapsayan araştırma sonucunda, haftada iki kez 1 – 1.5 saatlik zekâ oyunları çalışmasının ardından çocukların IQ puanlarında ortalama 13 puanlık bir artış meydana geldiği görüldü. Araştırma sonucunda; IQ seviyesi ne olursa olsun kişi, zekâ oyunları ile düzenli olarak meşgul olduğu takdirde, birkaç ay içerisinde zekâ seviyesinde ilerlemeler kaydedebiliyor.

Oynamaya başlamadan bilinmesi gereken beş kavram

Zekâ oyunları dersleri sayesinde çocuklar uzayda üç boyutlu algılama, yoğunlaşma, mantık hataları, eşleştirme, tahmin, uzun vadede strateji üretimi, hızlı düşünme, çözüm üretme, taktik geliştirme, soyut düşünce gibi pek çok hususta kendilerini geliştirebilirler.

  1. Uzayda boyut algılama yeteneği:Öğrencilerin hafızasında yeni hayaller oluşturma, bu hayallerin değişimi veya hareketi hayalinde canlandırma ve şekil kazanma becerisini geliştirir. Ve bu hayaller arasındaki boyut ilişkileri üzerine kurulu fikirleri daha rahat düşünüp bulma veya sonuçlar çıkarmayı hızlandırır.
  2. Eleştirel düşünme:Öğrenciler bilgiyi neden aldıklarının, onu neden öğrendiklerinin ve ileride onu nerelerde kullanacaklarının farkında değiller. Zeka oyunları bilgiyi seçme, örgütleme ve kullanma davranışları bakımından eleştirel düşünme becerilerini kazanmış kişiler yetiştirir.
  3. Analiz etme:Bir konuyu temel parçalarına ayırmak ve daha sonra bu parçalar arasında irtibat kurarak sonuca ulaşmayı hızlandırmak.
  4. Sıradışı düşünme :“Herkes aynı şeyi düşünüyorsa, hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir.” Sıra dışı düşünen ve farklılıkları ortaya koyabilen kişiler her dönemde muvaffak olmuşlardır. Zeka oyunları farklı yollar deneyerek analiz yapma pratiğini güçlendirir.
  5. Farklı çözüm yolları keşfetme:Oyunlar vasıtası ile sistemli veya doğaçlama gelişen problemleri fark etme ve tanımlayabilme, problem karşısında farklı tutumları görebilme, strateji oluşturma, alternatif çözüm yollarını keşfetme, çözümde yer alma ve rolü keşfetme, problem çözme becerisini hayata aktarabilme gibi birçok özellik geliştirilebilir.

 

Oynamaya hazır mısınız?

Değerli okurlarımız; ayrıntılı olarak bahsetmiş olduğumuz zekâ ve akıl oyunlarından seçtiklerimizi her ay düzenli olarak sizlerle paylaşacağız. Paylaştığımız bu oyunlarla hem kendiniz, hem çocuklarınız, hem de aile ortamı için kullanabileceğiniz materyaller bulabilirsiniz.

Mantık geliştiren oyunlardan ilk ikisi

Yedi yaşından itibaren kullanabileceğimiz ve aynı seviyede beceri kazanma özellikleri barındıran numbers ve colours oyunları için mantık geliştirme oyunları ifadesini de rahatlıkla kullanabiliriz. İleri düzey mantık geliştirme oyunları olan numbers ve colours okullarda ders olarak kullanılabileceği gibi ev ortamında, arkadaşlar arasında, rahatlıkla oynanabilir ve sizi zihnen geliştirirek kısa zamanda iyi yerlere taşıyabilir.

Numbers Zeka ve Akıl Oyunu
Sadece bir zekâ oyunu değil, aynı zamanda bir matematik eğitim setidir. Numbers oyunu içerisinde sayıların tanıtımından, dört işlemi kavratacak, zekânın da bir parçası olan basit hesap işlemlerindendir. Aynı zamanda birinci ve ileri kademe öğrenciler için matematik eğitimi ve öğretiminde kullanılabilecek başlı başına bir okul materyali de diyebiliriz. Bu oyunu diğer matematik oyunlarından ayıran en önemli özellik, su dokuda olduğu gibi mantık yürütme, eleme, eşleme gibi becerileri geliştirirken, bir yandan da çocuğa oyun sayesinde matematiği ve matematik mantığını verebilmelisiniz. Numbers, özellikle öğretmenlerin okullarda öğrencilere rahatlıkla uygulayabileceği rakipsiz bir zekâ oyunudur.

Bu oyun ile ilgili bilinmesi gerekenler başta 8 yön arasındaki ilişkiyi anlamaktır. Arkasından determinanttaki 9 koordinant pozisyonunu anlamak ve sürekli mantıklı düşünme kavramını öğrenmek yeterli olacaktır.

Colours Zeka ve Akıl Oyunu
 Colours oyunu, fotoğraf hafızasını ve mantık yürütmeyi aynı anda geliştiren nadir oyunlardan birisidir. Dikkati sürdürme ve fotoğraf hafızası farkındalığını oluşturma gibi becerileri desteklemesi, çocukların akademik yönlerini geliştirmesine yardımcı olmakta, ev içerisinde kolektif zaman paylaşımını arttırmaktadır.

Colours ve Numbers oyunlarının kuralları aynıdır. Talimata göre taşları doğru pozisyonlara yerleştirdikten sonra her kareye yalnızca bir taş gelmelidir. Taşları üst üste, işaretli olan bölgelere ve “*” işareti olan bölgelere yerleştiremezsiniz. Doğru olan ilk bölgeyi seçin. Eğer orası boş değil ise, doğru pozisyonu bulana kadar incelemeye devam edin.

Ürünler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

https://www.zekaveakiloyunlari.com/zeka-oyunlari

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.