Tüm Üstün Zekalılar Derneği TÜZDER Başkanı Tunahan Coşkun, zekayı geliştiren 12 oyun hakkında şu bilgileri verdi:
1. Zetka ve Attention Blocks
Uzaysal algı, motor ve el becerileri, el-göz koordinasyonu geliştiren ahşap parçalar ile çocukların hayallerini inşa edebilecekleri, mimari ve mühendisliğe ilgiyi artıracak bir inşa oyunudur. Çocuklar bu oyunda önce geometrinin ve mimarinin temeli olan dengeyi öğrenirler. Özgün çalışmalar ile hayal dünyalarını ortaya çıkarabilecekleri bir yapıya sahiptir. Ustalık becerilerini ve üretken düşünmeyi bir arada kullanarak kendi hayal dünyalarında var olan figürlerin inşasında etkin rol oynar. Odaklanma becerilerini artırarak uyum problemlerini aşmalarına yardımcı olur.
2. Dik-Go
Dikkat-konsantrasyon, hafıza (bellek) güçlendirme, problem çözme alanlarını geliştirir. İşitsel dikkat süresini kısaltması için verilen genel kültür kartlarıyla da oyuncunun güncel bilgilerini yenilemesini sağlar. Oyunculara üzerine sayı yazılı farklı iki renkte kartlar verilir, kartlardan yeşil olanda yazılı sayılar grup üyeleri tarafından söylenip sırasıyla ezberlenir. Ezberdeki sayılar söylendikçe sıra diğer oyuncuya geçer ancak bu arada çıkan sarı sayı kartları oyuncunun dikkatini dağıtarak başka bir yöne aktarması içindir. Buna denk geldiğinde bakalım hafızası kaldığı anki kadar güçlü olacak mıdır?
3. Othello
Strateji geliştirme, mantık yürütme ve problem çözme becerisine yönelik bir oyundur. Oyunda amaç kendi taşlarını kullanarak yatay, dikey veya çapraz olarak beş taşı ardı ardına sıralayabilmektir. Dikkat! Oyun alanı hareketli ve hamlelerde beklediğinizden daha çok ihtimalle karşılaşabilirsiniz.
4. Zet Tower
Uzamsal düşünme, konsantrasyon ve mantık yürütme alanlarını geliştirmeye yöneliktir. Her biri ayrı renk ve şekilde olan ahşap parçalar, bir bay ve bir bayan olmak üzere 2 mühendisten oluşan oyunda, çocukların şekil kavrama ve uzaysal algı gibi becerileri ölçülmektedir. Oyunun amacı görev kitapçığında gösterilen şekilde binaları inşa etmektir ama binaları inşa ederken dikkat edilmesi gereken kuralları unutmamak gerekir.
5. Şeklini Bul
Dikkat-konsantrasyon, hafıza (bellek) güçlendirme, problem çözme alanlarını geliştirmeye yönelik oyunda büyük hayvan figürü kartları ve bölünmüş hayvan figürü kartları vardır. Kutudan çıkan büyük hayvan figürlü kartlardan her oyuncuya verilir, diğer kartlar ortaya kapalı şekilde dizilir. Oyuncular sıra ile kapalı olan kartları açar, önünde yer alan büyük hayvan figürlü kartları tamamlamaya çalışır. Oyun süresince en çok kartı tamamlayan oyunun galibi olur.
6. Bay Bak
Çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştiren harika bir grup oyunu olan bay bak ile farklı düzeylerde kartlarda sizlere sorulan sorunların yanıtlarını en hızlı bulan oyuncu kartı alır. Dikkat ve odaklanma, bağlantısal düşünme, parça bütün ilişkisi, görsel ve uzamsal algı ve sosyal-duygusal gelişim alanlarında fayda sağlayan oyun, aile içinde de güzel vakit geçirmenizi sağlıyor.
7. Stol
Stol oyununun başında, oyun alanı üzerindeki bütün numaralar taşlarla saklanmıştır. Torbadan bir rakam kartı çekilir ve çekilen rakam oyun alanındaki 81 taştan bir tanesi kaldırılarak bulunmaya çalışılır. En çok taşı bulan oyuncu oyunu kazanır.
Stol’u sadece bir şans veya hafıza oyunu olarak düşünürseniz yanılırsınız. Çünkü Stol’daki rakamlar rastgele yerleştirilmemiştir; aksine dokuz bölmelik kareler aslında birer sudoku bulmacasıdır. Eğer sudoku becerilerinize güveniyor ve tek başınıza bulmaca çözmekten sıkıldıysanız, Stol tam size göre. Eşleştirme hafıza gibi alanları geliştiren Stol oyunu grup etkileşiminde de önemli faydalar sağlayacaktır.
8. Renkli Bardaklar
Üç yaşından itibaren herkesin oynayabileceği renkli bardaklar oyunu sıralı düşünme, dikkat-konsantrasyon, ince motor becerileri, sosyal-duygusal gelişim ve hızlı düşünme gibi gelişim alanlarını destekleyen çocuklar için eğlenceli bir zeka oyunudur. Kartların doğru algılanması ve bardakların onlara uygun dizilimi için dikkat önemlidir. Bütün bunları yaparken hızlı olmanız ise sizi rakiplerinizden öne geçirecektir.
9. Şakuli
Mantık yürütme, problem çözme, sıradışı düşünme becerilerinin gelişimine yardımcı olur. Oyunda amaç görev kitabında verilen her görevde istenilen dokuz farklı şekli oyun platformundaki dokuz bölmeye verilen ipuçları ile yerleşimini sağlamaktır. İlk görevlerde gör ve yerleştir, gördüğünü kopya etme becerisi istenirken ilerleyen görevlerde mantıksal çıkarım, eleme, eşleştirme, tümevarım yöntemleri ile görevleri tamamlamaktır.
10. 9/24
Oyun kartı açıldıktan sonra iki oyuncu da aynı anda parmaklarını kullanarak platformdaki renkli kareleri sağa sola, aşağı yukarı kaydırarak karttaki deseni platformun ortasında hızlı bir şekilde oluşturmaya çalışırlar. Karttaki deseni ilk tamamlayan oyuncu düzeneğin kapağını kapatarak yaptığı desenin doğruluğunu ispatlar ve oyunu kazanır. Görsel algı, dikkat, problem çözme, bağlantısal düşünme ve sıralı düşünme becerilerini geliştiren oyun bireysel oynanacağı gibi rakip ile de oynanabilir.
11. Kare Tangram
Bir çok ilginç geometrik şeklin oluşturulabileceği yap-boz tarzı oynanan bir oyuncaktır. Dikkat eksikliğini gidermede çok faydalar sağlar. Eğlenceli ve öğretici bir zeka oyunudur. Bu oyun; el göz koordinasyonu ve psiko-motor gelişimine, çocukların kendi tasarımlarını yapmaya başlamalarıyla da tasarım yönlerinin gelişimine yardımcı olur.
12. Quadefy
Strateji geliştirme, mantık yürütme, problem çözme alanlarını geliştirmektedir. Oyun, oyuncunun rakibin taşlarını yerleştirmesine engel olarak kendi taşlarını yerleştirmesiyle oynanır.